dijous, 14 de febrer del 2013

Cinquè centenari dels fets del dia de Sant Andreu

Publicat per Salvador Ayala i Mayol en EL BUTLLETI DE L'AGRUPA num. 106 el desembre de 2012. 

Després d’uns anys d’investigació en diferents fonts documentals, el nostre consoci Josep Barba va concloure que a la nostra vila s’havien produït al final de l’any 1519 una sèrie d’esdeveniments històrics de repercussió mundial, motivats per la presència a casa nostra, concretament al palau dels Requesens, del rei Carles I, que després seria  l’emperador Carles V.



A l’any 1516 Carles I va començar a exercir com a rei de Castella i posteriorment de Catalunya–Aragó. Li agradava fer llargues estades a Catalunya, bàsicament a Barcelona, com a capital administrativa de la Corona d’Aragó. De totes maneres, tenia dos llocs de les afores, de caire ben diferent (el palau dels Requesens, a Molins de Rei, i el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona) com a llocs preferents de residència que utilitzava de forma alternativa segons millor li convenia.
Això s’explica perquè la Barcelona d’aquell temps era un centre urbà no massa saludable. Així doncs, tan punt havia enllestit les seves tasques a la ciutat comtal, Carles I anava a descansar molt sovint al palau de la nostra vila, on sembla que s’hi trobava molt bé, compartint amb la família Requesens amb qui l’unia una forta amistat. Concretament està documentat que, a més d’en altres ocasions, s’hi va estar de forma continuada des del 4 d’octubre del 1519 fins a començaments de l’any següent.

Això va fer que el 30 de novembre de  l’any 1519 es produís a Molins de Rei un fet molt important per l’esmentat rei: la recepció del decret dels prínceps electors amb la decisió a favor d’ell com a emperador del sacre imperi romanogermànic. Aquest fet va anar seguit d’una solemne celebració amb els missatgers, cavallers de l’orde del Toisó d’Or que estaven amb el rei i altres personalitats, tot aprofitant que el 30 de novembre és el dia de Sant Andreu, patró de l’orde esmentat. I, com no podia ser d’altra manera, l’acceptació de la seva elecció, que el convertiria en l’emperador Carles V.

Més endavant és produïren, també al palau de la nostra vila, altres fets històrics rellevants, alguns dels quals van ser:

·         El discurs del pare Bartomeu de les Cases en defensa dels drets del indígenes americans, pronunciat directament davant de l’emperador.
·         El lliurament del tresor de Moctezuma, també directament a l’emperador, enviat des de Mèxic per Ferran Cortés (Hernan Cortés).

Com que a l’any 2019 es produirà el 5è centenari d’aquests esdeveniments, el Josep es va proposar de promoure una digna celebració d’aquesta efemèride. I així, va pensar que es podrien anar fent actes que, de forma progressiva, anessin preparant el caliu per la gran festa del 2019. En aquest sentit, a finals del 2009 va plantejar a la Junta de la nostra Entitat la possibilitat d’organitzar algunes conferències d’història de Catalunya, que d’alguna manera estiguessin relacionades amb els fets de fa 500 anys.
Com a entitat cultural que som, amb vocació de servei a Molins de Rei i convençuts que la realització de la proposta plantejada portaria a una rellevància de la imatge de la nostra vila, la Junta esmentada va decidir col·laborar en l’organització de les conferències, aportant el local i recursos logístics i econòmics
.
Així doncs, durant l’any 2010 es van organitzar 11 conferències i diferents lectures de textos i poemes, així com també una exposició. Vàrem continuar l’any 2011 amb 5 conferències i un acte final fet a la Sala Gòtica  on, a més de la corresponent conferència, vàrem gaudir de l’estrena de la cançó “l’Emperador” i de vàries lectures de textos basats en documents històrics.
En aquest any 2012  que ja estem acabant, varen coincidir un replantejament dels actes, que es volien fer amb molt més ressò popular, i el canvi de Junta de la nostra Entitat. Tot plegat va fer que la coordinació no fos possible fins després de l’estiu. La nova Junta, però, fent un remarcable esforç, ha recolzat els actes d’enguany tant oferint la disponibilitat del local com aportant una ajuda econòmica. El resultat ha estat diferents realitzacions que s’han distribuït en diversos locals:
  • 4 conferències, dues d’elles en l’acte de cloenda a la Sala Gòtica.
  • Un concurs de dibuixos infantils, coordinat pel Cercle Artístic i exposat en el seu local.
  • Una sessió de cine fòrum històric, realitzada pel Cineclub.
  • En la missa del dia 30 de novembre, esment dels fets esdevinguts l’any 1519.
  • Lectura d’un text històric i projecció d’un audiovisual preparat per MolinsTV, també a la Sala Gòtica.
  • Caminada al castell Ciuró i lectura d’una carta escrita per Estefania de Requesens des d’aquest lloc.
Tal com hem esmentat abans, la fita final d’aquest projecte és la celebració explosiva del 5è centenari dels esdeveniments ocorreguts a casa nostra el novembre de l’any 1519.

Ja hem dit també que per assolir aquest objectiu cal que anem celebrant actes anuals que ens hi encaminin, i que la repercussió, l’impacte extern d’aquests actes sigui gradualment progressiu, de manera que s’arribi a crear un clima en el que, a nivell europeu, s’assumeixin i es desitgin les celebracions de l’any 2019. Per això ens cal, des d’ara mateix, anar consolidant assoliments, ampliar l’equip de persones dedicades al seu plantejament i a la seva preparació i implicar de forma successiva les diferents administracions. També, i molt important, poder comptar amb el recolzament de totes les entitats molinenques.

Per tot això voldríem una acceptació d’aquest projecte per  part del nostre Consistori, que se’l faci propi. Així podrem donar-li la consistència necessària per a les futures adhesions que anirem necessitant. Al cap i a la fi, estem proposant un objectiu per l’enaltiment no d’una entitat o d’un grup concret, sinó de tota la vila de Molins de Rei.


Salvador Ayala i Mayol



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada