dimarts, 30 de juliol del 2013

Celebració de la Diada de Sant Andreu 2012

El Renaixement dels Molins Reials del Llobregat

El matiné repic de campanes de l’església de Sant Miquel obria la jornada de la Diada de Sant Andreu amb la celebració del III Congrés d'Història “MOLENDINO REGIO 1519” al Palau Imperial de Molins de Rei, organitzat per l’Agrupació Folklòrica Molins de Rei i l’Ajuntament de la vila, el divendres 30 de novembre.

Cartell Diada Sant Andreu 2012

A les 9 del matí va tenir lloc la missa de Sant Andreu a l'església de Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei, uns minuts abans es va escoltar el repic de campanes. Mossèn Xavier Aymerich recordà que en aquesta data va ser promulgat a Molins de Rei l'emperador Carles, celebrant-ho amb els cavallers de l'Orde del Toisó d'Or, de la que ell era el Gran Mestre de l'Orde.

Creu de Sant Andreu
Sant Andreu és el patró de l'Orde del cavallers del Toisó d'Or identificats amb la creu de Sant Andreu en forma d’aspa (X), que també és l'estendard de les possessions que tenia el rei Carles en els Països Baixos i Borgonya, i que hem heretat en diferents versions en la nostra simbologia.

Intervenció de Salvador Ayala
A les 8 del vespre Salvador Ayala, en nom de l’Agrupació Folklòrica, donava la benvinguda als assistents al III Congrés d’Història “MOLENDINO REGIO, 1519” al Palau Imperial de Molins de Rei. La poetessa Diana Curto, estrenà el nou poema:El dinar extraordinari dels Cavallers del Toisó d’Or de Molins de Rei” inspirat en la carta que el Comte Nicola Maffei envià al Marqués de Màntua l’endemà de les celebracions, l’ 1 de desembre de 1519, des de Molins de Rei.

Poetessa Diana Curto
Durant el recital es van projectar les imatges dels dibuixos participants en el primer concurs de dibuix infantil sobre “Carles el Màxim, l’emperador del món”, organitzat pel Cercle Artístic. L'alcalde de la vila Xavier Paz va fer entrega dels premis als guanyadors del concurs artístic.


El regidor de cultura Joan Ramón Casals inaugurà les ponències del III Congrés d’Història “MOLENDINO REGIO, 1519”. L’any 1519 ens situa en plena l’època del Renaixement a Catalunya, quan dominàvem Itàlia i Molins de Rei era el centre de poder del món.

Intervenció del regidor de Cultura Joan Ramón Casals
En primer lloc intervingué Emili Ros-Fàbregas, musicòleg del Consell Superior d’Investigacions Científiques que presentà la conferència musical: “La música a les cerimònies del Toisó d’Or”.

Emili Ros-Fràbregas
Maribel Rodríguez Fiter, directora de l’Espai Xirgu, procedí a la lectura de la conferència de l’investigador local Josep Barba Raventós “Els jardins del Palau Imperial de Molins de Rei”.

Lectura de Maribel Rodriguez
La ponència de Josep Barba és un recull de cites literàries i històriques en les que s’aprecia que el Palau Imperial no era solament un edifici, sinó un recinte que començava a la plaça de la Creu amb un jardí deliciós acomodat a la moda de Roma, “dilitiosissimo giardino”, on hi havia agradables llocs de reunió. Jardí ric i delicat, de sucres, fruites i vins preciosos, amb estany i boniques fonts empedrades: “con esta fuente en medio de estas cuatro calles en la encrucijada...; Aquí tiene su estanque y alla dentro cedros, parrales y diversidad de árboles de frutas diferentes... ; Bien dijera Marco Varron si lo viera, que de este lugar tiene cuidado Venus. 

Josep Barba Raventós
La darrera ponència, “San Andrés, Molins de Rei y el Toisón de Oro”, anà a càrrec del senyor Francisco José Morales Roca, membre del Real Cuerpo de la Nobleza de Cataluña, antic Braç Militar de Catalunya, Comtats del Rosselló i Cerdanya. Durant la seva exposició el senyor Francisco José Morales Roca projectà els escuts heràldics dels cavallers de l’Orde del Toisó d’Or, en especial els dels cavallers que van estar a Molins de Rei.

Francisco José Morales Roca
Tancà el congrés d’història l’alcalde de la vila Xavi Paz que va felicitar als organitzadors i participants, encoratjant-los a seguir treballant en la tasca d’investigació i difusió de la universal història de la nostra vila.

Alcalde Xavier Paz
El cantant Pier interpretà la seva cançó de “L’Emperador”.

Pier canta l'Emperador
Seguidament és va projectar el vídeo: "Les celebracions populars de l’emperador Carles I", realitzat per Ricard Pascual de MolinsTV. El vídeo recull diverses festes, activitats i desfilades populars que es celebren arreu d’Europa a l’entorn de la figura de l’emperador Carles. El treball de Ricard Pascual que promou la celebració popular al carrer de la Festa de Sant Andreu a Molins de Rei i la desfilada dels cavallers del Toisó d’Or, resulta un calaix de propostes per fer activitats ambientades a l’època del Renaixement.

Ricard Pascual director de MolinsTV
Per finalitzar la Diada de Sant Andreu intervingué Joan Sàbat i Brucart en representació de l’Agrupació Folklòrica Molins de Rei, animant a altres entitats de la vila a participar en la futura celebració l’any 2019 del V centenari d’aquest excepcional fet històric succeït a Molins de Rei: “Cal un compromís molt més ampli del teixit cultural de molins de Rei. Creiem que s’hauria de crear una comissió de treball amb l’implicació de moltes de les entitats de la vila i això s’hauria de pivotar des de l’Ajuntament”.



Josep Barba Raventós
Crònica per la revista "el llaç"

Participants III Congrés d'Història "Molendino Regio 1519"

Noticia a MolinsTV



Actes, articles i conferències de les Celebracions de Sant Andreu 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada