dijous, 18 d’abril del 2013

Presentació del llibre Històries de distracció massiva


HISTÒRIES DE DISTRACCIÓ MASSIVA

Miquel Manubens, expresident del Centre d’Estudis Colombins, inaugurà la presentació de llibres sobre la nostra història, una de les noves activitats de les darreres Celebracions de Sant Andreu. L’acte, organitzat pel Foment Cultural i Artístic amb la col·laboració de l’Agrupació Folklòrica Molins de Rei, va tenir lloc a la sala polivalent del Foment el diumenge 25 de novembre.

Miquel Manubens

"La història és evidentment allò que s’ha escrit, el que no és tant segur és que fos allò que va passar”. Amb aquesta cita inicià Miquel Manubens la presentació del seu llibre: HISTÒRIES DE DISTRACCIÓ MASSIVA. Segons Miquel Manubens: “Ens han explicat que la continuïtat històrica ibèrica la tenen els castellans per ser autèntics hereus dels visigots i que és Castella qui ha fet Espanya. Ens han dit que els catalans sempre hem perdut totes les guerres. Aquests arguments, repetits any rere any, ens han creat un estat catatònic de síndrome d’Estocolm, però són mentida”.

Som els legítims hereus dels gots. Els nostres avantpassats ibers crearen una civilització avançada, coneguda a tota la Mediterrània. Ens diuen que eren tribus disperses, però la realitat es que tenien una llengua i una escriptura comuna, i un exèrcit comú, per tant eren un sol poble. Exportaven excedents alimentaris, tenien or, plata i sal en escreix, i els romans copiaren la seva vestimenta militar. Més tard arriben els visigots, que romanen en el territori que va de Narbona a Barcelona uns 300 anys. Després la península es envaïda pels àrabs que no arriben a Narbona fins el 732, i el 800 ja son foragitats de Barcelona. Els posteriors comtes de Girona i Barcelona signaven com a Dux de Gòtia, significant així ser els legítims hereus històrics dels visigots (gots de l’oest).

La conquesta de l’Oest: El rei de Pamplona i comte d’Aragó Alfons I el Bataller deixà el seu regne a les ordes militars. Aquest Alfons no governà mai Catalunya, per tant no és Alfons I pels catalans però si que ho és pels aragonesos. Els navarresos s'independitzaren, i els aragonesos per por de passar a dependre dels navarresos de nou, van nomenar rei a Ramir II, germà del rei mort. L’any 1136 Saragossa, Calatayud, i Alagón estaven en poder dels castellans. El nou rei Ramir II donà el seu regne al comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, i a la seva filla com a muller. El seu descendent configurà l’Imperi Català de la Mediterrània, el rei Alfons d’Aragó el Trobador o el Cast, el que manà reconstruir de nou els molins periòdicament malmesos per les crescudes del riu Llobregat, i que dona el nom de Molin de Reig a la vila. El rei Alfons I d’Aragó només heretà Jaca i expandir el regne d’Aragó fins a Terol. Les conquestes importants dels castellans son sempre amb l’ajut català, des de les Naves de Tolosa fins a Granada. Cert és que a Canàries arribaren, a principis del segle XIV, un grup de frares franciscans catalans que fundaren un petit monestir a Telde (1331-1391).

Granada fou rendida perquè la marina de guerra catalana, manada pels Requesens, bloquejà per mar l’enviament d’aliments i tropes des del Magrib. Sobre la descoberta catalana d’Amèrica, el cas d’en Cristòfor Colom és la punta de l’iceberg de la manipulada història d’Espanya que ens han explicat. La primera expedició a Amèrica es fa gràcies als diners de l’escrivà de ració català Lluis de Santàngel, al recolzament polític del secretari reial Gabriel Sanxís i al suport tècnic d’en Jaume Ferrer de Blanes. La segona expedició a Amèrica d’en Cristòfor Colom s’organitzà totalment des de Barcelona, i té com a cap militar en Pere Bertran Margarit, com a vicari eclesiàstic en Bernat Boïl, i l’acompanya en Ramon Paner, primer etnòleg d’Amèrica.

Morta Isabel la Catòlica, Navarra fou envaïda i annexionada a la Corona Catalana l’any 1512 per Ferran d’Aragó el Catòlic, casat de nou amb Germana de Foix. El seu net, Carles I, heretà l’Imperi Espanyol (capital Barcelona) i fou promulgat Emperador de l’Imperi Romà a Molins de Rei l’any 1519, on el seu Gran Canceller Mercuri de Gattinara proclamava l’Imperi Universal de la Cristiandat.

Com podeu comprovar, l’inquiet i polifacètic Miquel Manubens, va fer un llarg repàs de la nostra història que podreu trobar amb més detall en el llibre que ens va presentà. Manel Cordero, en la seva qualitat de President del Foment Cultural i Artístic, agraí la participació del conferenciant a qui va lliurar el quadret commemoratiu de les celebracions de Sant Andreu i un llibre de la història de la Vila, obsequi de l’Ajuntament de Molins de Rei.

Crònica per la revista el llaç de Josep Barba Raventós
Cartell de l'acte
Diumenge 25 de novembre
12 h. Sala polivalent del Foment Cultural i Artístic. Passeig del Terraplè, 46.
Presentació del llibre Històries de distracció massiva
Conferència a càrrec del seu autor, Miquel Manubens, expresident del Centre d’Estudis Colombins
Organitza: Foment Cultural i Artístic


Més informació sobre el llibre

Actes, articles i conferències de les Celebracions de Sant Andreu 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada